مجموعه تاریخی هفت هزار ساله تپه حصار دامغان در استان سمنان مربوط به عصر آهن و از نمادهای تمدنی ایران شناخته میشود. عبور خط ریل آهن از میانه این محوطه تاریخی با وجود برنامهریزیهای مکرر برای تغییر مسیر آن، آرامش و خواب این اثر باستانی را آشفته کرده است. به گزارش خبرنگار ایرنا، قدمت محوطه
مجموعه تاریخی هفت هزار ساله تپه حصار دامغان در استان سمنان مربوط به عصر آهن و از نمادهای تمدنی ایران شناخته میشود. عبور خط ریل آهن از میانه این محوطه تاریخی با وجود برنامهریزیهای مکرر برای تغییر مسیر آن، آرامش و خواب این اثر باستانی را آشفته کرده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، قدمت محوطه باستانی تپه حصار واقع در جنوب شهر دامغان استان سمنان به دوران پیش از هزاره چهارم تا هزاره نخست پیش از میلاد میرسد.
مستندات و آثار زیادی از این محوطه تاریخی در موزههای نقاط مختلف جهان و ایران وجود دارد.
تپه حصار دامغان سه دوره اصلی فرهنگی از اواخر نوسنگی تا پایان عصر مفرغ را پشت سر گذاشته است و کاوشهای انجام شده نشان میدهد استقرار در تپه حصار تا حدود یکهزار و ۷۰۰ سال قبل از میلاد بهطور پیوسته ادامه داشت. پس از آن هیچگاه مورد سکونت قرار نگرفت، اما در دوره ساسانی ساختمانی بزرگ دارای گچبریهای زیبا در فاصله حدود ۲۰۰ متری تپه حصار ساخته شد.
نخستین کاوش در تپه حصار هفت هزار ساله به دهه ابتدایی قرن گذشته بازمیگردد، برای نخستین بار توسط «اریخ اشمیت» از دانشگاه پنسیلوانیا اسپانیا در سال ۱۳۱۲ انجام شد و پس از آن و در سال ۱۳۵۵ هیاتی از باستانشناسان دانشگاه پنسیلوانیا، تورین ایتالیا و مرکز باستانشناسی ایران به سرپرستی «رابرت دایسون» و «موریتزیو توزی» کاوشهایی در تپه حصار انجام دادند.
کتاب کاوشهای تپه حصار با نام مولف اشمیت و انتشار توسط سازمان میراث فرهنگی کشور انجام شد که کوروش روستایی آن را زبان فارسی ترجمه و در سال ۱۳۹۱ چاپ شد و در نوبت نخست ۲هزار نسخه به چاپ رسید.
اکنون به مناسبت بیست و پنجم آذر ۱۴۰۳ سالروز ثبت ملی تپه حصار دامغان کتاب جدیدی با عنوان «حصار در حصار» با حضور مسوولان و مردم دامغان در سالن الغدیر این شهر رونمایی شد.
ییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دامغان با اشاره به برگزاری آیین رونمایی از کتاب «حصار در حصار» پس از ۳۰ سال انتظار گفت: رونمایی از این کتاب به مناسبت سالروز ثبت تپه حصار دامغان در فهرست آثار ملی و هفته پژوهش انجام شد.
مجتبی اکبرپور اظهار کرد: کتاب ۹۱۲ صفحه ای «حصار در حصار» شامل پژوهش و گزارش مکتوب و مصور از یافتههای کاوش نجاتبخشی تپه حصار دامغان در سال ۱۳۷۴ است که به قلم باستانشناس پیشکسوت استاد اسماعیل یغمایی، به رشته تحریر در آمده است.
وی اضافه کرد: ارایه کتاب به قلم سمیرا ایمنی، بهعنوان همکار استاد یغمایی و ناشر کتاب و نمایش بخشهایی از فیلم این روند، از برنامههای آیین رونمایی از کتاب «حصار در حصار» بود.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰